Grau de Nutrició Humana i Dietètica (Centre adscrit ADEMA)
240 crèdits - Escola Universitària ADEMA
Informació de les assignatures optatives
Al segon semestre del tercer curs s'ha de cursar la primera optativa i al primer semestre del quart curs s'ha de cursar la segona optativa.
Resum de crèdits
Formació bàsica | Obligatòries | Optatives | Pràctiques externes | Treball de fi de grau | Total |
---|---|---|---|---|---|
60 | 138 | 12 | 21 | 9 | 240 |
Llista d'assignatures per curs i semestre
Assignatures
Primer curs
Primer semestre
Biologia General*
Psicologia del Comportament*
Bioquímica I*
Citologia i Histologia Humana*
Alimentació i Cultura*
Segon semestre
Genètica i Immunologia*
Aplicació de les TIC a la Pràctica Professional*
Bioquímica II*
Fisiologia i Anatomia Humana*
Estadística Aplicada i Introducció a la Recerca en Salut*
Segon curs
Primer semestre
Bromatologia I
Deontologia i Legislació Alimentària
Microbiologia i Parasitologia Alimentària
Habilitats Culinàries
Nutrició
Segon semestre
Bromatologia II
Toxicologia Alimentària
Anàlisi dels Aliments
Fisiopatologia
Dietètica
Tercer curs
Primer semestre
Higiene, Seguretat Alimentària i Control de Qualitat
Dietoteràpia
Nutrició Clínica
Fonaments d’Enginyeria i Tecnologia dels Aliments
Nutrició en els Cicles de la Vida
Segon semestre
Optativa 1 / Anglès Específic
Farmacologia i Immunologia Aplicada a la Nutrició
Educació i Comunicació Sanitària
Restauració Col·lectiva
Nutrigenòmica
Quart curs
Primer semestre
Economia i Gestió de les Empreses Alimentàries
Salut Pública
Nutrició Comunitària
Documentació i Metodologia Científica en Nutrició
Optativa 2
* Formació básica
Segon semestre
Pràctiques Tutelades
Treball Fi de Grau
Competències
Competències bàsiques
- CB1. Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé recolza en els llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.
- CB2. Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins la seva àrea d'estudi.
- CB3. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir-se i interpretar dades rellevants (normalment dins la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
- CB4. Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
- CB5. Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
Competències generals (si escau)
- Valors professionals, actituds i comportaments
- CG-01. Reconèixer els elements essencials de la professió del dietista-nutricionista, incloent els principis ètics, responsabilitats legals i l'exercici de la professió, aplicant el principi de justícia social a la pràctica professional i desenvolupant-la amb respecte a les persones, els seus hàbits, creences i cultures.
- CG-02. Desenvolupar la professió amb respecte a altres professionals de la salut, adquirint habilitats per treballar en equip.
- CG-03. Reconèixer la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, prestant especial importància a l'aprenentatge, de manera autònoma i continuada, de nous coneixements, productes i tècniques en nutrició i alimentació, així com a la motivació per la qualitat.
- CG-04. Conèixer els límits de la professió i les seves competències, identificant quan és necessari un tractament interdisciplinari o la derivació a un altre professional.
- Habilitats de comunicació i maneig de la informació
- CG-05. Realitzar la comunicació de manera efectiva, tant de forma oral com escrita, amb les persones, els professionals de la salut o la indústria i els mitjans de comunicació, sabent utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació, especialment les relacionades amb nutrició i hàbits de vida.
- CG-06. Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar i aplicar les fonts d'informació relacionades amb nutrició, alimentació, estils de vida i aspectes sanitaris.
- CG-07. Tenir la capacitat d'elaborar informes i emplenar registres relatius a la intervenció professional del dietista-nutricionista.
- Habilitats en ciències dels aliments
- CG-08. Identificar i classificar els aliments i productes alimentaris. Saber analitzar-ne i determinar-ne la composició, les propietats, el valor nutritiu, la biodisponibilitat dels nutrients, les característiques organolèptiques i les modificacions que pateixen com a conseqüència dels processos tecnològics i culinaris.
- CG-09. Conèixer els processos bàsics en l'elaboració, la transformació i la conservació dels aliments d'origen animal i vegetal.
- CG-10. Elaborar, interpretar i manejar les taules i bases de dades de composició d'aliments.
- CG-11. Conèixer la microbiologia, parasitologia i toxicologia dels aliments.
- Habilitats en ciències de la nutrició i de la salut
- CG-12. Conèixer els nutrients, la seva funció a l'organisme, la seva biodisponibilitat, les necessitats i recomanacions, i les bases de l'equilibri energètic i nutricional.
- CG-13. Integrar i avaluar la relació entre l'alimentació i la nutrició en estat de salut i en situacions patològiques.
- CG-14. Aplicar els coneixements científics de la fisiologia, fisiopatologia, nutrició i alimentació a la planificació i el consell dietètics en individus i col·lectivitats, al llarg del cicle vital, tant sans com malalts.
- CG-15. Dissenyar i dur a terme protocols d'avaluació de l'estat nutricional identificant els factors de risc nutricional.
- CG-16. Interpretar el diagnòstic nutricional, avaluar els aspectes nutricionals d'una història clínica i realitzar el pla d'actuació dietètica.
- CG-17. Conèixer l'estructura dels serveis d'alimentació i unitats d'alimentació i nutrició hospitalària, identificant i desenvolupant les funcions del dietista-nutricionista a l'equip multidisciplinari.
- CG-18. Intervenir en l'organització, la gestió i la implementació de les diferents modalitats d'alimentació i suport nutricional hospitalari i del tractament dieteticonutricional ambulatori.
- Habilitats en salut pública i nutrició comunitària
- CG-19. Conèixer les organitzacions de salut nacionals i internacionals, així com els diferents sistemes de salut i reconèixer-hi el paper del dietista-nutricionista.
- CG-20. Conèixer el disseny, realització i validació d'estudis epidemiològics nutricionals i intervenir-hi, així com participar en la planificació, l'anàlisi i l'avaluació de programes d'intervenció en alimentació i nutrició en diferents àmbits.
- CG-21. Ser capaç de participar en activitats de promoció de la salut i prevenció de trastorns i malalties relacionats amb la nutrició i els estils de vida, i dur a terme l'educació alimentària i nutricional de la població.
- CG-22. Col·laborar en la planificació i desenvolupament de polítiques en matèria d'alimentació, nutrició i seguretat alimentària basades en les necessitats de la població i la protecció de la salut.
- Habilitats de gestió i assessoria legal i científica
- CG-23. Assessorar en el desenvolupament, comercialització, etiquetatge, comunicació i màrqueting dels productes alimentaris d'acord amb les necessitats socials, els coneixements científics i la legislació vigent.
- CG-24. Interpretar els informes i expedients administratius en relació amb un producte alimentari i els ingredients.
- Habilitats en gestió de la qualitat i restauració col·lectiva
- CG-25. Participar en la gestió, l'organització i el desenvolupament dels serveis d'alimentació.
- CG-26. Elaborar i controlar la planificació de menús i dietes adaptats a les característiques del col·lectiu a què van destinats i cooperar en aquestes tasques.
- CG-27. Intervenir en qualitat i seguretat alimentària dels productes, instal·lacions i processos.
- CG-28. Proporcionar la formació higienicosanitària i dieteticonutricional adequada al personal implicat en el servei de restauració.
- Desenvolupar la capacitat d'anàlisi crítica i recerca
- CG-29. Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora, sent capaços de formular hipòtesis, recollir i interpretar la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic, i comprenent la importància i les limitacions del pensament científic en matèria sanitària i nutricional.
- Habilitat de comunicació en llengua anglesa
- CG-30. Comprendre, parlar, llegir i escriure la llengua anglesa a un nivell equivalent al B2 establert al Marc europeu comú de referència (MECR).
Competències transversals
- CT1. Comprendre que qualsevol activitat professional s'ha de fer des del respecte als drets fonamentals, la promoció de la igualtat entre dones i homes, el principi d'accessibilitat universal i disseny per a tothom i la protecció mediambiental, i d'acord amb els valors propis d'una cultura de pau i de valors democràtics.
Competències específiques
- CE-01. Conèixer els fonaments químics, bioquímics i biològics d'aplicació en nutrició humana i dietètica.
- CE-02. Conèixer l'estructura i la funció del cos humà des del nivell molecular a l'organisme complet en les diferents etapes de la vida.
- CE-03. Conèixer les bases psicològiques i els factors biopsicosocials que incideixen en el comportament humà.
- CE-04. Conèixer l'evolució històrica, antropològica i sociològica de l'alimentació, la nutrició i la dietètica en el context de la salut i la malaltia.
- CE-05. Conèixer els diferents mètodes educatius d'aplicació en ciències de la salut, així com les tècniques de comunicació aplicables en alimentació i nutrició humana.
- CE-06. Conèixer les bases i fonaments de l'alimentació i la nutrició humana.
- CE-07. Adquirir habilitats de treball en equip com a unitat en la qual s'estructuren de forma unidisciplinària o multidisciplinària i interdisciplinària els professionals i altre personal relacionats amb l'avaluació diagnòstica i el tractament de dietètica i nutrició.
- CE-08. Conèixer el sistema sanitari espanyol i els aspectes bàsics relacionats amb la gestió dels serveis de salut, fonamentalment els que estiguin relacionats amb aspectes nutricionals.
- CE-09. Descriure els fonaments antropològics de l'alimentació humana. Descriure i argumentar les desigualtats culturals i socials que poden incidir en els hàbits d'alimentació.
- CE-10. Identificar i classificar els aliments, productes alimentaris i ingredients alimentaris.
- CE-11. Conèixer-ne la composició química, les propietats fisicoquímiques, el valor nutritiu, la biodisponibilitat, les característiques organolèptiques i les modificacions que pateixen com a conseqüència dels processos tecnològics i culinaris.
- CE-12. Conèixer els sistemes de producció i els processos bàsics en l'elaboració, la transformació i la conservació dels principals aliments.
- CE-13. Conèixer i aplicar els fonaments de l'anàlisi bromatològica i sensorial de productes alimentaris.
- CE-14. Interpretar i manejar les bases de dades i taules de composició d'aliments.
- CE-15. Conèixer la microbiologia, parasitologia i toxicologia dels aliments.
- CE-16. Conèixer les tècniques culinàries per optimitzar les característiques organolèptiques i nutricionals dels aliments, amb respecte a la gastronomia tradicional.
- CE-17. Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscs aplicant la legislació vigent.
- CE-18. Participar en el disseny, l'organització i la gestió dels diferents serveis d'alimentació.
- CE-19. Col·laborar en la implantació de sistemes de qualitat.
- CE-20. Avaluar, controlar i gestionar aspectes de la traçabilitat en la cadena alimentària.
- CE-21. Conèixer els aspectes relacionats amb l'economia i la gestió de les empreses alimentàries.
- CE-22. Assessorar científicament i tècnicament sobre els productes alimentaris i el seu desenvolupament. Avaluar l'acompliment d'aquest assessorament.
- CE-23. Participar en els equips empresarials de màrqueting social, publicitat i al·legacions saludables.
- CE-24. Col·laborar en la protecció del consumidor en el marc de la seguretat alimentària.
- CE-25. Aplicar les ciències dels aliments i de la nutrició a la pràctica dietètica.
- CE-26. Conèixer els nutrients, les seves funcions i la seva utilització metabòlica. Conèixer les bases de l'equilibri nutricional i la seva regulació.
- CE-27. Avaluar i calcular els requeriments nutricionals en situació de salut i malaltia en qualsevol etapa del cicle vital.
- CE-28. Identificar les bases d'una alimentació saludable (suficient, equilibrada, variada i adaptada).
- CE-29. Participar en el disseny d'estudis de dieta total.
- CE-30. Conèixer, detectar precoçment i avaluar les desviacions per excés o defecte, quantitatives i qualitatives, del balanç nutricional.
- CE-31. Planificar, realitzar i interpretar l'avaluació de l'estat nutricional de subjectes i/o grups, tant sans (en totes les situacions fisiològiques) com malalts.
- CE-32. Conèixer els aspectes fisiopatològics de les malalties relacionades amb la nutrició.
- CE-33. Identificar els problemes dieteticonutricionals del pacient, així com els factors de risc i les pràctiques inadequades.
- CE-34. Elaborar i interpretar una història dietètica en subjectes sans i malalts.
- CE-35. Interpretar una història clínica. Comprendre i utilitzar la terminologia emprada en ciències de la salut.
- CE-36. Interpretar i integrar les dades clíniques, bioquímiques i farmacològiques en la valoració nutricional del malalt i en el seu tractament dieteticonutricional.
- CE-37. Aplicar les bases de la nutrició clínica a la dietoteràpia.
- CE-38. Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques per a subjectes i/o grups.
- CE-39. Conèixer l'organització hospitalària i les diferents fases del servei d'alimentació.
- CE-40. Participar en l'equip multidisciplinari d'una unitat de nutrició hospitalària.
- CE-41. Conèixer les diferents tècniques i productes de suport nutricional bàsic i avançat.
- CE-42. Desenvolupar i implementar plans de transició dieteticonutricional.
- CE-43. Planificar i dur a terme programes d'educació dieteticonutricional en subjectes sans i malalts.
- CE-44. Comprendre la farmacologia clínica i la interacció entre fàrmacs i nutrients.
- CE-45. Fer servir les eines bàsiques en TIC utilitzades en el camp de l'alimentació, la nutrició i la dietètica.
- CE-46. Conèixer els límits legals i ètics de la pràctica dietètica.
- CE-47. Prescriure el tractament específic corresponent a l'àmbit de competència del dietista-nutricionista.
- CE-48. Ser capaç de fonamentar els principis científics que sustenten la intervenció del dietista-nutricionista, supeditant la seva actuació professional a l'evidència científica.
- CE-49. Conèixer les organitzacions i els sistemes de salut nacionals i internacionals, així com les polítiques de salut.
- CE-50. Participar en l'anàlisi, la planificació, la intervenció i l'avaluació d'estudis epidemiològics i programes d'intervenció en alimentació i nutrició en diferents àrees.
- CE-51. Dissenyar i realitzar valoracions nutricionals per identificar les necessitats de la població en termes d'alimentació i nutrició, així com identificar els determinants de salut nutricional.
- CE-52. Dissenyar i executar programes d'educació dieteticonutricional i de formació en nutrició i dietètica, i intervenir-hi.
- CE-53. Col·laborar en la planificació de polítiques alimentàries i nutricionals per a l'educació alimentària i nutricional de la població.
- CE-54. Adquirir la capacitat per intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública.
- CE-55. Conèixer el paper del graduat en Nutrició Humana i Dietètica en els diferents organismes i entitats en què pot dur a terme la seva tasca professional.
- CE-56. Avaluar dietes nutricionals per a diferents col·lectivitats.
- CE-57. Fer activitats de promoció de la salut a través d'assessorament dietètic i nutricional.
- CE-58. Dur a terme assessorament higienicosanitari, bromatològic i legal a les empreses.
- CE-59. Conèixer els sistemes de gestió de qualitat a les indústries i implementar sistemes d'assegurament de la qualitat total i qualitat sanitària.
- CE-60. Conèixer el treball de producció i processament d'aliments en les diferents indústries alimentàries, els paràmetres de qualitat i l'anàlisi bromatològica.
- CE-61. Conèixer les estructures i funcions dels departaments d'R+D+I de la indústria alimentària.
- CE-62. Identificar i descriure els requeriments nutricionals en funció de la patologia dels pacients en el context d'un equip multidisciplinari hospitalari.
- CE-63. Conèixer les tasques d'investigació nutricional en grups de recerca multidisciplinaris d'entitats públiques i/o privades.
- CE-64. Capacitat per desenvolupar i defensar públicament un treball de forma autònoma en l'àmbit de la Nutrició Humana i Dietètica.
- CE-65. Conèixer l'estadística aplicada a les Ciències de la Salut.
- CE-66. Incorporar els valors professionals i les competències pròpies de l'àmbit clínic, administratiu o de salut pública relacionades amb la nutrició humana i dietètica, després de la realització de les pràctiques preprofessionals, amb una avaluació final de competències, en hospitals, centres d'assistència primària i sociosanitaris, organitzacions comunitàries, indústries alimentàries i de restauració col·lectiva.