Màster Universitari en Investigació en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport

Any acadèmic 2024-25

Podeu revisar la informació de l'oferta per a l'any acadèmic 2023-24.

Perfil d'ingrés i criteris d'admissió

Per a una millor adaptació dels alumnes de nou ingrés al pla d'estudis proposat i amb la finalitat d'assegurar el seu desenvolupament adequat, s'ha especificat una relació de característiques personals i acadèmiques que configuren un perfil d'ingrés idoni. El perfil d'ingrés recomanat és:

  1. Graduat o llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport o llicenciat en Educació Física
  2. Graduat (o equivalent) en Educació Primària, amb esment d'Educació Física

En qualsevol cas, les característiques personals i acadèmiques que es consideren desitjables per accedir al màster són:

  • Motivació i atracció pel context de les Ciències de l'Activitat Física i l'Esport.
  • Interès per la recerca.
  • Capacitat d'iniciativa, de dinamisme i de lideratge per cercar solucions.
  • Capacitat per analitzar i sintetitzar informació.
  • Domini de l'anglès com a recurs per a la cerca, lectura i expressió escrita d'informació.

Els estudiants interessats a sol·licitar una plaça per cursar aquest màster hauran de presentar la sol·licitud de preinscripció en els terminis que per a cada curs estableixi el Centre d'Estudis de Postgrau (CEP) de la UIB. El CEP estudiarà i comprovarà que el sol·licitant reuneix els requisits d'accés, és a dir, que la seva titulació o titulacions el faculten per accedir a ensenyaments oficials de màster d'acord amb la normativa vigent, i li notificarà la resolució.

Requisits i criteris d'admissió.

Una vegada comprovat que l'estudiant té accés als estudis sol·licitats, el CEP en remetrà la sol·licitud a la Comissió Acadèmica del màster perquè l'avaluï i resolgui l'admissió. Posteriorment, el CEP enviarà al sol·licitant una comunicació amb la resolució d'admissió i amb les dates en les quals ha de fer la matrícula.

Per emetre la resolució d'admissió al màster, la Comissió Acadèmica del màster tindrà en compte els requisits i criteris d'admissió següents:

Requisits.

Els idiomes d'impartició del màster són el castellà i el català, ja que tots dos són cooficials a les Illes Balears i els docents poden impartir les classes en qualsevol dels dos idiomes.

Atesa aquesta informació, per poder cursar el màster, es considera necessari acreditar un nivell de castellà i català equivalent o superior al B2 del Marc comú europeu de referència per a les llengües: aprenentatge, ensenyament, avaluació (Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, 2002) del Consell d'Europa.

El nivell B2 de castellà i català es considerarà acreditat pels candidats que compleixin alguna de les condicions següents:

  1. Que sigui el seu idioma matern.
  2. Haver obtingut un grau (o estudi universitari equivalent) a la Universitat de les Illes Balears.
  3. Haver cursat estudis bàsics o universitaris en la llengua indicada.
  4. Aportar certificat o diploma del nivell B2 segons el Marc comú europeu de referència (MECR), o un altre d'equivalent.

Donada la cooficialitat del català i del castellà a les Illes Balears i la circumstància avantatjosa dels docents de poder fer servir totes dues llengües indistintament en el desenvolupament de l'activitat acadèmica, la direcció del màster podrà valorar l'admissió de candidats que no puguin acreditar el B2 de català, sempre sota el compromís d'adaptar l'activitat acadèmica al castellà perquè aquest candidat pugui seguir-la normalment.

Criteris.

Els criteris d'admissió que es tindran en compte són:

  • La titulació d'accés al màster. Es donarà preferència a les titulacions enumerades a l'apartat Perfil d'ingrés en l'ordre especificat.
  • La nota mitjana de l'expedient acadèmic de la titulació d'accés al màster.
  • En cas de titulació estrangera, s'ha d'aportar la declaració d'equivalència de la nota mitjana d'expedients acadèmics universitaris fets en centres estrangers, obtinguda a través del Servei d'Equivalència de Notes Mitjanes del ministeri corresponent del Govern espanyol (o equivalent); si no s'aporta, la nota mitjana considerada serà la de 5 sobre 10.
  • L'experiència professional, en l'àmbit de les Ciències de l'Activitat Física i l'Esport.

Els mèrits dels sol·licitants es valoraran de manera ponderada:

  • Nota mitjana de l'expedient acadèmic de la titulació d'accés al màster: 85 per cent.
  • Experiència professional: 15 per cent.

Obtinguda la ponderació, s'assignaran les places tenint en compte la titulació d'accés dels sol·licitants, per a la qual cosa se seguirà l'ordre establert a l'apartat Perfil d'ingrés.

El candidat haurà de presentar la documentació necessària, degudament acreditada, d'acord amb el que estableixi l'òrgan d'admissió.

Si, després d'aplicar els percentatges de ponderació, hi ha empat entre alguns dels candidats, el desempat es farà tenint en compte, per aquest ordre:

  1. La nota mitjana de l'expedient acadèmic de la titulació d'accés.
  2. L'ordre de data de preinscripció en el màster.

En cas de mantenir-se l'empat després de la valoració de la titulació d'accés al màster i la data de preinscripció, la Comissió Acadèmica del màster tornaria a valorar el curriculum vitae dels candidats i faria una entrevista personal.

Objectius acadèmics i professionals

El Màster Universitari en Recerca en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de la Universitat de les Illes Balears té un perfil de recerca aplicada i ofereix un total de 72 ECTS. L'oferta d'ECTS de l'estudi es distribueix en tres mòduls:

  1. Mòdul de Fonaments de la recerca (27 ECTS)
  2. Mòdul de Formació aplicada en recerca (30 ECTS)
  3. Mòdul de Treball de fi de màster (15 ECTS)

El seu objectiu principal és la formació avançada, de caràcter especialitzat i multidisciplinari, orientada a la iniciació de tasques investigadores en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CCAFD) i a la millora en les organitzacions esportives.

Estructura dels estudis

Per obtenir el títol del màster, com a mínim, els alumnes han de cursar 60 ECTS, incloent-hi els que corresponen a la formació obligatòria per a tots els estudiants del mòdul de Fonaments de la recerca (27 ECTS), una assignatura obligatòria del mòdul de Formació aplicada en recerca (3 ECTS) i el TFM (15 ECTS). La resta, 15 ECTS com a mínim, seran del mòdul de Formació aplicada en recerca.

1) El mòdul de Fonaments de la recerca (27 ECTS), de caràcter obligatori, agrupa les assignatures que proporcionen una formació avançada en la metodologia de la recerca en CCAFD. També forma part d'aquest mòdul la formació avançada en la disseminació i comunicació dels resultats de la recerca.

2) En segon lloc, es troba el mòdul de Formació aplicada. S'ofereix una assignatura obligatòria sobre perspectiva de gènere en la recerca en CCAFD de 3 ECTS i nou assignatures de caràcter optatiu de les diferents branques i coneixements que conformen les Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, amb un total de 27 ECTS, dels quals l'alumne n'haurà de cursar 15.

Les assignatures que conformen les optatives incorporen l'evidència més recent sobre l'àmbit de les CCAFD i la transferència del coneixement i la millora en les pràctiques en les organitzacions esportives.

3) Finalment, el mòdul de Treball de fi de màster, obligatori per a tots els estudiants, consisteix o bé en una revisió sistemàtica de la literatura sobre un tema o en la presentació d'un disseny de recerca en format similar a la sol·licitud d'un projecte competitiu. Aquest treball serà tutoritzat pels professors del màster i podrà ser cotutoritzat pels professors o per investigadors dels grups de recerca del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la UIB i de grups de recerca de la Universitat de les Illes Balears vinculats a la temàtica del màster.

L'ensenyament del màster és presencial. La distribució de la càrrega lectiva entre el primer i segon semestre és equilibrada, ja que tots els alumnes han de cursar en el primer semestre el mòdul obligatori de recerca i l'assignatura obligatòria del segon mòdul; així, en el segon semestre, la major càrrega es concentra a completar els crèdits optatius i a fer el TFM.

Examen final

El màster culmina amb la presentació i defensa pública del treball de fi de màster, que es durà a terme una vegada que s'hagin superat la resta d'assignatures necessàries per obtenir el títol.

Criteris d'avaluació i exàmens

Els criteris d'avaluació es detallen en la guia docent de cada assignatura, que es publiquen anualment abans de començar el període de matrícula.

Composició de la Comissió Acadèmica

President
Pere Palou Sampol
Secretari
Josep Vidal Conti
Vocal
Pere Antoni Borràs Rotger