Màster Universitari en Investigació i Innovació en Salut

Any acadèmic 2024-25

Podeu revisar la informació de l'oferta per a l'any acadèmic 2023-24.

Perfil d'ingrés i criteris d'admissió

Per a una millor adaptació de l'alumnat de nou ingrés al pla d'estudis proposat i amb la finalitat d'assegurar el seu adequat desenvolupament, s'ha especificat una relació de característiques personals i acadèmiques que configuren un perfil d'ingrés idoni de l'alumnat:

  • Graduats o equivalent en alguna de les disciplines de Ciències de la Salut, com a Infermeria, Fisioteràpia, Medicina, Psicologia, Teràpia Ocupacional, Farmàcia, Odontologia o Nutrició Humana i Dietètica.
  • En qualsevol cas, les característiques personals i acadèmiques que es consideren desitjables per a accedir al màster són:
  • Motivació i atracció envers els problemes de salut de les persones i les comunitats.
  • Interès per la recerca.
  • Capacitat d'iniciativa, dinamisme i lideratge per cercar solucions.
  • Capacitat per analitzar i sintetitzar informació.
  • Domini de l'anglès com a recurs per a la cerca, lectura i expressió escrita d'informació.
Requisits d'accés

Els estudiants interessats a sol·licitar una plaça per cursar aquest màster hauran de presentar la sol·licitud de preinscripció en els terminis que per a cada curs estableixi el Centre d'Estudis de Postgrau (CEP) de la UIB.

El CEP estudiarà i comprovarà que el sol·licitant reuneix els requisits d'accés, és a dir, que la seva titulació o titulacions el faculten per accedir a ensenyaments oficials de màster d'acord amb la normativa vigent, i li notificarà la resolució.

Criteris d'admissió.

Una vegada comprovat que el sol·licitant té accés als estudis oficials de màster, el CEP en remetrà la sol·licitud a la Comissió Acadèmica del màster perquè l'avaluï i resolgui la seva admissió. Posteriorment, el CEP enviarà al sol·licitant una comunicació amb la resolució d'admissió i amb les dates en les quals ha de fer la matrícula.

Per emetre la resolució d'admissió al màster, la Comissió Acadèmica del màster tindrà en compte els criteris d'admissió següents:

  • Tenir estudis de grau de la branca de Ciències de la Salut.
  • L'expedient acadèmic de grau o equivalent i el curriculum vitae seran considerats mèrits.

El barem que s'aplicarà per a la puntuació dels mèrits dels candidats serà el següent:

  • Nota mitjana de l'expedient acadèmic de grau o equivalent d'accés al màster: 85 per cent.
  • Curriculum vitae (formació de postgrau, participació en projectes de recerca competitius, publicacions científiques relacionades amb la salut, experiència professional en l'àmbit de la salut, altres mèrits): 15 per cent

La Comissió Acadèmica establirà, en el seu cas, una llista de suplents per ordre de mèrits per cobrir eventuals renúncies al dret de matrícula per part d'alguns dels seleccionats en primera instància.

Aquesta comissió estarà formada per la/es persona/es que ostenti/n la direcció del màster, les persones que ostentin les direccions dels òrgans proponents (facultat, departament o institut de recerca) i dos professors del màster, un en representació de cada una de les especialitats del títol que es proposa.

Objectius acadèmics i professionals

El Màster en Recerca i Innovació en Salut de la Universitat de les Illes Balears té un perfil de recerca aplicada en salut i ofereix 105 ECTS.

El seu objectiu principal és la formació avançada, de caràcter especialitzat i multidisciplinari, orientada a la iniciació de tasques investigadores en salut, de manera especial en l'àmbit de la salut pública global i la millora en les organitzacions sanitàries.

Estructura dels estudis

L'oferta d'ECTS del màster es distribueix en cinc mòduls:

  1. Mòdul de Metodologia de la recerca (21 ECTS)
  2. Mòdul d'Especialitat en salut pública global (27 ECTS)
  3. Mòdul d'Especialitat en transferència i millora en les organitzacions sanitàries (24 ECTS)
  4. Mòdul Optatiu transversal (21 ECTS);
  5. Mòdul de Treball de fi de màster (TFM) (12 ECTS).

Per obtenir el títol de màster, com a mínim, els alumnes han de cursar 60 ECTS, incloent-hi els crèdits que corresponen a la formació obligatòria per a tots els estudiants, que són el mòdul de Metodologia de la recerca (21 ECTS) i el TFM (12 ECTS). La resta, 27 ECTS com a mínim, seran dels mòduls d'especialitat o del mòdul optatiu transversal.

1) El mòdul de Metodologia de la recerca (21 ECTS), de caràcter bàsic i obligatori, agrupa les assignatures que proporcionen una formació avançada en els fonaments de la recerca en salut. També consta d'una assignatura denominada Seminaris en Recerca, en el marc de la qual investigadors dels grups del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears, grups de recerca vinculats a la temàtica del màster que pertanyin a la UIB, a l'Institut Universitari de Recerca en Ciències de la Salut (IUNICS) de la UIB, a l'Institut de Recerca Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) o professors experts convidats d'altres universitats impartiran activitats en format de conferències, seminaris pràctics o sessions de treball en les quals explicaran les seves línies de recerca, estudis en curs o en fase de disseny, i resultats principals de les recerques realitzades. Aquest mòdul en conjunt comprèn les bases teòriques de la recerca, permet entrenar la capacitat dels estudiants perquè duguin a terme determinats dissenys de projectes de tesis i/o de recerca i els incentiva a aprendre a través de la seva participació en el treball que fan els grups de recerca, de manera especial en la interpretació dels resultats, així com aspectes transversals, com ara la sol·licitud de projectes, la comunicació científica i els requisits ètics imprescindibles per tirar endavant projectes de recerca.

2) En segon lloc, hi ha els mòduls d'especialitat. S'ofereixen dues especialitats: l'especialitat 1, en Salut pública global, que té una oferta de 27 ECTS, i l'especialitat 2 en Transferència i millora en les organitzacions sanitàries, que disposa d'una oferta de 24 ECTS. Les assignatures que conformen les especialitats incorporen l'evidència més recent en l'àmbit de la salut pública global i la transferència del coneixement i la millora de les pràctiques en les organitzacions sanitàries.

3) En tercer lloc. hi ha un mòdul complementari a les dues especialitats i també amb una oferta avançada relacionada amb l'anàlisi de resultats de recerca. En aquest mòdul, s'ofereixen 21 ECTS.

4) Finalment, el mòdul de Treball de fi de màster, obligatori per a tots els estudiants, consisteix o bé en una revisió sistemàtica de la literatura sobre un tema o la presentació d'un disseny de recerca en format similar a la sol·licitud d'un projecte competitiu. Aquest treball serà tutoritzat pels professors del màster i podrà ser cotutorizat pels professors o per investigadors dels grups de recerca del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, grups de recerca de la Universitat de les Illes Balears vinculats a la temàtica del màster, grups de recerca que formen part de l'Institut Universitari de Recerca en Ciències de la Salut (IUNICS) de la UIB i/o de l'Institut de Recerca Sanitària de les Illes Balears (IdISBa).

La impartició del màster és presencial.

En resum, el Màster Universitari en Investigació i Innovació en Salut és de periodicitat anual i té una durada lectiva d'un curs acadèmic complet. Un alumne que s'hi tituli haurà cursat, com a mínim, 60 ECTS, 33 ECTS dels quals són de caràcter obligatori (incloent-hi el TFM) i comuns per a tots els alumnes. El mòdul obligatori de recerca consta de 21 ECTS, distribuïts en quatre assignatures, a les quals s'afegeixen els seminaris de recerca. El Treball de Fi de Màster també és obligatori i consta de 12 ECTS.

En cada especialitat (E1: Salut pública global o E2: Transferència i millora en les organitzacions sanitàries), s'ofereix un nombre suficient de crèdits per garantir el mínim establert (21 ECTS). A més, els alumnes hauran de cursar 6 crèdits de caràcter optatiu, que podran triar de les assignatures de la seva pròpia especialitat o del mòdul transversal.

Els alumnes que no vulguin obtenir l'especialitat (E0) podran cursar aquests 27 ECTS (21+6) de qualsevol dels mòduls d'especialitat o del mòdul transversal.

La distribució de la càrrega lectiva entre el primer i segon semestre és equilibrada, ja que tots els alumnes han de cursar més de la meitat del mòdul obligatori de recerca en el primer semestre i la meitat de crèdits de l'especialitat. Així, en el segon semestre, la càrrega més forta es concentra a completar els crèdits d'especialitat i optatius i fer el TFM.

Examen final

El màster culmina amb la presentació i defensa pública del treball de fi de màster, que es durà a terme una vegada que s'hagin superat la resta d'assignatures necessàries per a l'obtenció del títol.

Criteris d'avaluació i exàmens

Els criteris d'avaluació es detallen a la guia docent de cada assignatura, que es publiquen anualment abans que comenci el període de matrícula.