Màster Universitari en Enginyeria Industrial

Any acadèmic 2024-25

Podeu revisar la informació de l'oferta per a l'any acadèmic 2023-24.

Perfil d'ingrés i criteris d'admissió

Perfil d’ingrés

El perfil d’ingrés al màster és el de titulats universitaris que estiguin interessats a adquirir una formació especialitzada i de caràcter avançat en l’àmbit de l’Enginyeria Industrial per desenvolupar-hi l’activitat professional.

Atès que la legislació vigent conforma la professió d’Enginyer Industrial com a professió regulada, les persones interessades a cursar aquest màster han de complir l’apartat 4.2. Condicions d’accés al Màster de l’Ordre CIN/311/2009, de 9 de febrer, per la qual s’estableixen els requisits per a la verificació dels títols universitaris oficials que habilitin per a l’exercici de la professió d’enginyer industrial, que es relacionen en aquest mateix apartat.

De la mateixa manera, els candidats interessats a cursar aquest màster han de complir els requisits d’admissió fixats per la Comissió Acadèmica de la titulació, desenvolupats en aquest mateix apartat.

Accés i admissió

Els estudiants interessats a sol·licitar una plaça per cursar aquest màster hauran de presentar la sol·licitud de preinscripció en els terminis i de la manera que estableixi el CEP per a cada curs acadèmic.

Per a la correcta valoració de les sol·licituds, els candidats hauran d’aportar la documentació següent:

  1. DNI, NIE, passaport o un altre document d’identitat en vigor (anvers i revers).
  2. Títol d’accés al màster (anvers i revers), o bé credencial d’homologació o declaració d’equivalència.
  3. Certificat acadèmic oficial del títol d’accés al màster, expedit per la universitat corresponent, en què han de constar les assignatures cursades, amb el nombre de crèdits ECTS, la qualificació obtinguda, així com la nota mitjana de l’expedient amb l’escala de 0 a 10 (totes les pàgines).
  4. En cas d’accedir al màster amb un títol estranger, o amb una credencial d’homologació o de declaració d’equivalència, també heu d’aportar el document d’equivalència de la nota mitjana estrangera, que es pot obtenir en línia a través del Servei d’Equivalència de Notes Mitjanes.
  5. En cas que s’accedeixi al màster a partir d’una titulació expedida per una universitat que no utilitzi el sistema de crèdits ECTS, cal indicar la normativa en què es defineix el sistema de crèdits utilitzat perquè la Comissió Acadèmica pugui determinar de manera inequívoca la correspondència entre ambdós sistemes de crèdits.
  6. En el cas de graduats en centres diferents de la UIB, el candidat haurà de facilitar un enllaç al pla d’estudis de la titulació o les titulacions presentades per a l’accés al màster en què es detallin les competències i els continguts de les diferents assignatures. En cas que aquesta informació no estigui disponible a la web, el candidat haurà de presentar-la en algun altre format.
  7. Documents acreditatius del nivell d’idiomes exigit com a requisit d’accés al màster.
  8. Currículum.
  9. El CEP es reserva el dret a sol·licitar als candidats qualsevol altra documentació que la Comissió Acadèmica necessiti per valorar adequadament l’accés i/o admissió al màster, com, per exemple, un detall de les competències i continguts de les assignatures cursades al títol d’accés al màster, entre d’altres.
  10. Les persones interessades a obtenir places reservades a persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent han d’adjuntar el certificat o reconeixement del grau de discapacitat, expedit pel Centre Base de la Direcció General de Dependència de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears o de l’òrgan competent.

Al CEP es comprovarà si el sol·licitant reuneix les condicions per accedir a aquest màster universitari, recollides en aquest apartat.

Posteriorment, el CEP remetrà la sol·licitud a la Comissió Acadèmica del màster perquè l’avaluï i en resolgui l’admissió en virtut del que estableix aquest apartat.

Finalment, el CEP publicarà la llista d’estudiants admesos al màster i indicarà en quines dates han de formalitzar la matrícula.

Requisits d’accés

Per comprovar si el sol·licitant reuneix les condicions d’accés per a aquest màster universitari, el CEP tindrà en compte els punts 1 i 2 de l’article 18 del Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s’estableix l’organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d’assegurament de la qualitat:

  1. Posseir un títol universitari oficial de Graduat o Graduada espanyol o equivalent és condició per accedir a un màster universitari, o, si escau, disposar d’un altre títol de Màster Universitari o títols del mateix nivell que el títol espanyol de grau o màster expedits per universitats i institucions d’educació superior d’un país de l’EEES que, en aquest país, permeti l’accés als estudis de màster.
  2. De la mateixa manera, podran accedir a un màster universitari del sistema universitari espanyol persones en possessió de títols procedents de sistemes educatius que no formin part de l’EEES, que equivalguin al títol de grau, sense necessitat d’homologació del títol, però sí de comprovació per part de la universitat del nivell de formació que impliquen, sempre que al país on s’hagi expedit aquest títol permeti accedir a estudis de nivell de postgrau universitari. En cap cas l’accés per aquesta via implicarà l’homologació del títol previ de què disposa la persona interessada ni el reconeixement a altres efectes que fer els estudis de màster.

El CEP també tindrà en compte les condicions d’accés al Màster en Enginyeria Industrial següents:

  1. Podran accedir al màster els qui estiguin en possessió d’un títol oficial de grau, expedit per una universitat pertanyent al sistema universitari espanyol, que habiliti per a l’exercici de la professió d’Enginyer Tècnic Industrial segons el que estableix l’Ordre ministerial CIN/351/2009.
  2. Així mateix, es permetrà l’accés al màster quan l’interessat estigui en possessió d’un títol oficial de grau, expedit per una universitat pertanyent al sistema universitari espanyol, que acrediti que ha cursat el mòdul de Formació Bàsica i el mòdul Comú a la Branca, encara que no hagi cobert un bloc complet del mòdul de Tecnologia Específica però sí 48 crèdits dels oferts en el conjunt dels blocs del mòdul d’un títol de grau que habiliti per a l’exercici d’Enginyer Tècnic Industrial, d’acord amb la referida Ordre ministerial CIN/351/2009.
  3. Igualment, poden accedir a aquest màster els qui estiguin en possessió de qualsevol altre títol de grau sense perjudici que, en aquest cas, s’estableixin els complements de formació prèvia que es considerin necessaris. Per aquest apartat només podran accedir al títol aquells estudiants que, com a màxim, hagin de cursar 18 crèdits ECTS de complements de formació dels que es defineixen al present pla d’estudis, perquè, una vegada cursats aquests complements, l’estudiant hagi adquirit les competències del mòdul de Formació Bàsica, les del mòdul Comú a la Branca Industrial i 48 crèdits entre les competències del mòdul de Tecnologies Específiques de l’Ordre ministerial CIN/351/2009.

Requisits i criteris d’admissió

Per emetre la resolució d’admissió al màster, la Comissió Acadèmica tindrà en compte els requisits i els criteris d’admissió recollits en aquest apartat, definits en virtut dels cinc punts de l’article 18 del Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s’estableix l’organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d’assegurament de la qualitat.

La Comissió Acadèmica estarà constituïda per cinc professors amb docència al màster i presidida pel director de la titulació.

Requisits d’admissió

  1. El candidat haurà d’acreditar que compleix algun dels criteris següents: En els casos b) i c) la Comissió Acadèmica serà la responsable de determinar si es compleixen els requisits establerts i, en cas afirmatiu, determinarà, en funció de l’expedient acadèmic presentat, els complements acadèmics, dels oferts al màster, que haurà de cursar cada estudiant, fins a un total de 18 crèdits.
    • Estar en possessió d’algun dels títols de grau que habiliten per exercir la professió d’Enginyer Tècnic Industrial en qualsevol de les cinc tecnologies específiques definides a l’Ordre CIN/351/2009, de 9 de febrer, per la qual s’estableixen els requisits per a la verificació dels títols universitaris oficials que habilitin per a l’exercici de la professió d’Enginyer Tècnic Industrial. Els estudiants que accedeixin al màster mitjançant un d’aquests graus hauran de fer els complements formatius d’acord amb la taula definida al pla d’estudis.
    • Ser graduat en algun dels graus del sistema universitari espanyol que compleixin les mateixes condicions que els títols esmentats en el cas a), tret de la condició de cobrir un bloc complet de Tecnologies Específiques.
    • Estar en possessió d’una altra titulació de la branca d’Enginyeria que doni accés als estudis de màster, l’expedient acadèmic de la qual (o de les quals, si es posseeixen més titulacions) acrediti els punts següents:
      1. Haver cursat i superat almenys 240 crèdits ECTS (o equivalents) en estudis de nivell MECES 2 o 3, en matèries amb continguts i competències assimilables a alguna de les definides a l’Ordre CIN/351/2009.
      2. Acreditar l’adquisició de les competències establertes al bloc de Formació Bàsica de l’Ordre CIN/351/2009, amb una càrrega de treball mínima de 60 crèdits ECTS (o equivalents).
      3. Acreditar l’adquisició de les competències establertes al bloc Comú de la Branca Industrial de l’Ordre CIN/351/2009, amb una càrrega de treball mínima de 60 crèdits ECTS (o equivalents).
  2. Coneixement de llengües

    S’ha indicat que els idiomes d’impartició del màster són el castellà i el català, ja que tots dos són cooficials a les Illes Balears i els docents poden impartir les classes en qualsevol dels dos idiomes. Aquest fet ha de ser conegut pels candidats que han de cursar el màster, per la qual cosa així s’indica. En aquest sentit i per al bon desenvolupament de l’activitat acadèmica, els alumnes no nadius hauran d’acreditar estar en possessió d’un nivell de coneixement equivalent al B2 de, almenys, un d’aquests dos idiomes. Aquest nivell es considera acreditat si el candidat compleix alguna de les condicions següents:

    1. Haver obtingut un grau (o estudi universitari equivalent) a la Universitat de les Illes Balears.
    2. Haver cursat estudis bàsics o universitaris en la llengua indicada (català o castellà).
    3. Aportar certificat o diploma que sigui equivalent al nivell B2, segons el Marc europeu comú de referència (MECR) per a les llengües: aprenentatge, ensenyament, avaluació (Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, 2002).


    Tot i que no es preveu que les classes s’imparteixin en anglès, el coneixement d’aquesta llengua és necessari per cursar el màster, ja que és l’idioma de gran part del material d’estudi i dels programes informàtics utilitzats a la docència de les diferents assignatures. Així mateix, s’admetran treballs de fi de màster (TFM) redactats i defensats en anglès, sempre que així ho acordin l’estudiant i el tutor.

    Per aquests motius, s’estableix com a requisit d’admissió estar en possessió d’un nivell d’anglès equivalent al nivell B2, segons el Marc europeu comú de referència (MECR) per a les llengües: aprenentatge, ensenyament, avaluació (Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, 2002).

    La justificació d’aquest nivell es durà a terme per una de les vies següents:

    1. Certificats o diplomes que presenti l’alumne i que siguin equivalents al nivell B2, segons el Marc europeu comú de referència (MECR) per a les llengües: aprenentatge, ensenyament, avaluació (Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, 2002).
    2. Haver cursat i superat almenys 6 crèdits d’assignatures impartides i avaluades en anglès de l’expedient acadèmic presentat per accedir al màster.
    3. Aprovar l’assignatura específica de llengua anglesa aplicada a la nostra branca de coneixement del pla d’estudis del grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica de la UIB (English for Engineering), que té un valor acadèmic de 6 crèdits.

Criteris d’admissió

El criteri d'admissió que permetrà a la Comissió Acadèmica prioritzar les sol·licituds que compleixin els requisits d’accés i admissió al màster és el següent:

  • Nota mitjana de l’expedient acadèmic de la titulació d’accés al màster (escala de 0 a 10).

En cas d’empat, les sol·licituds es prioritzaran per ordre d’entrada.

D’acord amb el punt 6 de l’article 18 del Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s’estableix l’organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d’assegurament de la qualitat, les universitats han de reservar, almenys, un 5 per cent de les places ofertes en els títols universitaris oficials de màster universitari per a estudiants que tinguin reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent, així com per a estudiants amb necessitats de suport educatiu permanents associades a circumstàncies personals de discapacitat que, en els seus estudis anteriors, hagin necessitat recursos i suport per a la seva plena inclusió educativa.

Amb l’admissió dels candidats, la Comissió Acadèmica assignarà i notificarà a cada estudiant els 18 crèdits de complements formatius que li corresponguin en funció de la titulació d’accés al màster i tenint en compte l’especialitat o les especialitats cursades, així com els coneixements i les competències adquirides al títol d’accés al màster, d’acord amb el que s’indica a l’apartat 5.1 d’aquesta memòria.

Objectius acadèmics i professionals

Els estudiants que estiguin en possessió del títol de Màster en Enginyeria Industrial poden sol·licitar l'admissió als estudis de tercer cicle que portin a l'obtenció del títol de doctor en qualsevol universitat. En particular, podran sol·licitar l'admissió als programes de doctorat d'Enginyeria Electrònica o de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions oferts per la Universitat de les Illes Balears.

Aquest Màster habilita per a l'exercici de la professió regulada d'Enginyer Industrial (Ordre Ministerial CIN/311/2009). Segons múltiples informes d'organitzacions públiques i privades, un dels perfils universitaris més buscats per les empreses espanyoles és el d'Enginyer Industrial. Entre les possibles sortides laborals poden destacar-se:

  • Enginyeria de Projectes
  • Enginyers en PIMEs
  • Producció i control de béns d'equip
  • Enginyeria comercial
  • Gestió de Qualitat
  • Plantes de producció d'energia
  • Aplicacions de l'electrònica industrial i la robòtica
  • Enginyeria de grans instal·lacions
  • Oficina tècnica
  • Enginyeria i disseny de pavellons industrials
  • Gestió i direcció de projectes de R+D+i
  • Funcionaris o empleats de qualsevol òrgan de l'administració pública a la UE, nacional, regional i local en les àrees de l'enginyeria industrial i innovació
  • Investigadors i acadèmics a les universitats públiques o privades.

Estructura dels estudis

El Màster Universitari en Enginyeria Industrial té un total de 120 crèdits ECTS, repartits en quatre mòduls.

El primer és un mòdul de Complements Formatius, en què els alumnes hauran de cursar 18 dels 30 crèdits oferts, depenent de la titulació amb què accedeixin al màster. Amb aquest mòdul es pretén assegurar que tots els alumnes parteixen d’un nivell similar per afrontar els altres mòduls. A la taula següent es recullen els complements que hauran de cursar els alumnes que accedeixin al màster des de les titulacions que habiliten per a l’exercici de la professió d’Enginyer Tècnic Industrial a les cinc tecnologies específiques de la branca industrial definides a l’Ordre CIN/351/2009 , de 9 de febrer, per la qual s’estableixen els requisits per a la verificació dels títols universitaris oficials que habilitin per a l’exercici de la professió d’Enginyer Tècnic Industrial, ja que es preveu que la major part dels estudiants que accedeixin al màster procedeixin d’alguna d’aquestes titulacions.

  Complements
Control i Automatització Enginyeria Elèctrica Electrònica Industrial Mecànica de Materials i Estructures Enginyeria Termofluídica Enginyeria Química
 Tecnologia específica:  ECTS:  3  3  6  6  6  6
 Mecànica X  X X      X
 Elèctrica        X  X  X
 Química Industrial  X  X  X  X    
 Tèxtil  X X  X  X    
 Electrònica Industrial        X X  X

 

En el cas d’estudiants procedents d’altres titulacions, la Comissió Acadèmica del màster determinarà els complements formatius de la taula anterior, fins a un total de 18 crèdits, que haurà de cursar cadascun, a partir de l’anàlisi de l’expedient acadèmic presentat a la sol·licitud d’admissió al màster.

Els altres tres mòduls són els que s’estableixen com a obligatoris a l’Ordre CIN/311/2009, de 9 de febrer, per la qual s’estableixen els requisits per verificar els títols universitaris oficials que habilitin per a l’exercici de la professió d’Enginyer Industrial:

  • Tecnologies Industrials (51 crèdits),
  • Gestió (15 crèdits) i
  • Plantes Industrials (24 crèdits).

En aquests tres mòduls es treballen en profunditat les diferents competències específiques establertes a l’Ordre ministerial esmentada per a l’obtenció d’un títol que habiliti per exercir la professió d’Enginyer Industrial, a més de les que s’estableixen com a competències bàsiques, generals i transversals en el present pla d’estudis, que doten l’estudiant d’una visió àmplia de les diferents tecnologies de la branca industrial, que li permetrà operar a un nivell d’integració superior que el que li permeten els diferents graus centrats en cadascuna de les tecnologies específiques.

Finalment, els alumnes hauran de fer un treball de fi de màster de 12 crèdits. El treball haurà de tractar temàtiques relacionades amb l’àmbit de l’Enginyeria Industrial i podrà tenir una orientació tant de tipus professional com de recerca aplicada. Els estudiants hauran de demostrar la seva capacitat per relacionar i integrar coneixements de diferents matèries, la seva capacitat per a l’autoformació i per a la generació de solucions innovadores i/o de coneixement a partir d’una base sòlida de coneixements científics, tècnics i normatius.

Examen final

El màster culmina amb la presentació i la defensa pública del treball de fi de màster, que es durà a terme una vegada que s’hagin superat la resta d’assignatures necessàries per a l’obtenció del títol.

Criteris d'avaluació i exàmens

Els criteris d’avaluació es detallen a la guia docent de cada assignatura, que es publica anualment abans de l’inici del període de matrícula.

Direcció dels estudis

Dr. Víctor Martínez Moll
Departament
Física, UIB.
Telèfon
(34) 971 17 3238