Màster Universitari en Biotecnologia Aplicada

Any acadèmic 2024-25

Podeu revisar la informació de l'oferta per a l'any acadèmic 2023-24.

Perfil d'ingrés i criteris d'admissió

Es considera que les capacitats, les habilitats i els coneixements que constitueixen el perfil d'ingrés idoni són els següents:

  • Capacitat d'anàlisi, reflexió i síntesi
  • Capacitat de relació, diàleg i comunicació, fins i tot amb persones no expertes
  • Capacitat de treball en grup
  • Capacitat de crítica i argumentació
  • Capacitat d'observació
  • Capacitat creativa per fer front a nous problemes i solucions
  • Capacitat de decisió i resolució de problemes
  • Capacitat d’iniciativa
  • Capacitat per aplicar els coneixements a la pràctica
  • Sensibilitat per temes de la salut i mediambientals

El perfil acadèmic del candidat a cursar aquests estudis ha de ser, preferentment:
graduat de les branques de Ciències o Enginyeria i Arquitectura.

Accés

Els estudiants que vulguin sol·licitar una plaça per cursar aquest màster han de presentar la sol·licitud de preinscripció en els terminis i en la manera que estableixi el Centre d'Estudis de Postgrau (CEP) de la UIB per a cada curs.

El CEP comprovarà si el sol·licitant reuneix les condicions per accedir al màster i, posteriorment, remetrà la sol·licitud a la direcció de la titulació perquè l'avaluï i resolgui l'admissió.

Finalment, el CEP publicarà la llista d'estudiants admesos al màster i indicarà en quin termini han de formalitzar la matrícula.

Aquest procediment es regirà per l'Acord normatiu del dia 23 de març de 2022, pel qual es regula l'accés i l'admissió als ensenyaments oficials de màster, publicat al FOU extraordinari número 534, de 31 de març de 2022 (https://seu.uib.cat/fou/acord/14423/), en desplegament de l'article 18 del Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s'estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seva qualitat.

Criteris d'admissió

Tindran preferència els titulats de llicenciatures i graus afins de les branques relacionades amb la Biomedicina i el Medi Ambient, per exemple, Biologia, Biotecnologia, Genètica, Bioquímica, Farmàcia o Ciències Ambientals.

La Comissió Acadèmica avaluarà l'adequació del perfil acadèmic dels sol·licitants.
Els criteris específics d'admissió a aplicar a les sol·licituds de preinscripció al màster són:

  1. L'expedient acadèmic de l'estudiant (60%)
  2. La titulació acadèmica de l'estudiant, fent èmfasi en l'adequació de la formació que hagi adquirit respecte a les matèries relacionades amb el contingut del màster (30%)
  3. El currículum de l'estudiant (10%).

Les sol·licituds d'admissió al màster seran resoltes per la Comissió Acadèmica. La Comissió Acadèmica es reunirà abans que hagin transcorregut els quinze dies següents a la finalització de la preinscripció per valorar les sol·licituds segons els requisits establerts i els criteris addicionals assenyalats anteriorment. Si el nombre d'estudiants interessats excedeix el numerus clausus establert, la Comissió Acadèmica crearà una llista de suplents, per ordre de mèrits, per cobrir l'eventualitat que alguns dels seleccionats en primera instància renunciïn al dret de matrícula.

Així mateix, l'estudiant ha de certificar que té un coneixement de l'anglès equivalent al nivell B2, segons el Marc europeu comú de referència (MECR), que li permeti seguir sense dificultats les assignatures que, totalment o parcialment, s'imparteixin en aquest idioma.

Objectius acadèmics i professionals

L'interès en la creació i realització del Màster proposat radica en els seus objectius, a saber:

  1. La formació de científics i professionals especialitzats en els àmbits de la Salut i el Medi Ambient, per tal de fer possible la seva inserció en els sectors industrials, de serveis, mediambientals, sanitari i acadèmic.
  2. La formació integrada i multidisciplinar de l'estudiant i l'estímul de la seva capacitat crítica i de valoració i resolució de problemes.
  3. La formació d'especialistes amb autonomia i capacitat de decisió en la seva activitat científica i professional.

En conseqüència, la connexió amb les institucions i empreses del sector serà una realitat que anirà paral·lela a la marxa normal del Màster, que repercutirà i obrirà possibilitats laborals evidents als alumnes del Màster.

  • Interès i rellevància acadèmica: El present programa permet al alumne assolir competències transversals i específiques que suposen una especialització i aprofundiment de coneixements respecte del grau. El programa integra els coneixements teòrics i pràctics necessaris per permetre a l'alumne la integració en el món laboral, tant en l'activitat de l'empresa privada com iniciar una carrera docent-investigadora.
  • Interès i rellevància científica: El "Màster Universitari: Biotecnologia Aplicada" prepararà per seguir un Doctorat en qualsevol de les àrees pròpies del programa. A tal fi, aquests estudis de Màster es continuaran en els Doctorats amb menció d'excel·lència de la UIB: Doctorat en Biologia de les Plantes i Doctorat en Biotecnologia i Evolució.
  • Interès i rellevància professional: Un dels objectius principals d'aquest programa de postgrau és permetre a l'alumne la integració en un àmbit professional especialitzat a on els coneixements en biotecnologia li ofereixen perspectives àmplies en empreses i universitats espanyoles, europees i de la resta del món. Així, no només els continguts teòrics i pràctics del programa sinó també la interacció amb empreses nacionals i internacionals permetran a l'alumne acostar-se al món professional en un entorn multidisciplinari.

Estructura dels estudis

El pla d'estudis i les guies docents es poden trobar a l'apartat "Assignatures" d'aquesta titulació i a l'apartat de "Criteris d'avaluació i exàmens" del descriptor.

Esquema del curs

Esquema

60 ECTS (30 ECTS comuns + 30 ECTS de especialitat)

Les assignatures obligarories comuns són:

  • 11216 - Metodologia i Processos en Biotecnologia - 5,0 ECTS
  • 11217 - Aplicacions Biotecnològiques per a la Gestió de la Biodiversitat - 5,0 ECTS
  • 11218 - Transferència de Tecnologia, Protecció de Resultats de la Investigació i creació d'empreses de base tecnològica - 3,0 ECTS
  • 11238 - Pràctiques Externes - 5,0 ECTS
  • 11239 - Treball de Fi de Màster - 12,0 ECTS

Especialitat Biotecnologia i Salut

Assignatures obligatòries a aquesta especialitat:

  • 11219 - Disseny i Desenvolupament de Fàrmacs - 5,0 ECTS
  • 11220 - Biotechnology in Biomedicine - 5,0 ECTS
  • 11221 - Diagnòstic Molecular i Teràpia Gènica - 5,0 ECTS
  • 11222 - Antropologia Molecular i Genètica Forense - 5,0 ECTS

Assignatures optatives a aquesta especialitat:

  • 11223 - Regulació de l'Expressió Cel·lular - 5,0 ECTS
  • 11224 - Seminaris en Investigació Biomèdica - 5,0 ECTS
  • 11227 - Tècniques Genètiques Avançades - 5,0 ECTS

Especialitat Biotecnologia i Medi Ambient

Assignatures obligatòries a aquesta especialitat:

  • 11228 - Tècniques i Metodologies de Camp - 15,0 ECTS

Assignatures optatives a aquesta especialitat:

  • 11229 - Ecofisiologia de la Productivitat Primària - 5,0 ECTS
  • 11230 - Eficiència en l'Ús de l'Aigua en Plantes i Noves Tecnologies de Reg - 5,0 ECTS
  • 11232 - Tècniques Avançades d'Estudi de la Vegetació i Hàbitats Mediterranis d'Interès - 5,0 ECTS
  • 11233 - Tècniques per a la Gestió de la Biodiversitat i els Espais Naturals - 5,0 ECTS
  • 11235 - Biotecnologia Aplicada al Control de Plagues - 5,0 ECTS

Examen final

Els alumnes hauran de realitzar les activitats pròpies de cada assignatura i realitzar un Treball de Fi de Màster.

Criteris d'avaluació i exàmens

Els alumnes hauran de superar 18 crèdits de les matèries obligatòries comunes i 30 crèdits de les matèries pròpies de cada especialitat, a més de realitzar 5 crèdits (125 hores) de pràctiques especialitzades en els laboratoris de la Universitat de les Illes Balears, o en alguna de les entitats col·laboradores (haurà d'establir-se un conveni específic a aquest efecte), i realitzar un treball final de Màster (de 12 crèdits), tutelat per algun professor doctor del Consell Acadèmic del Màster.

Direcció dels estudis

Dra. Elena Baraza Ruíz
Departament
Telèfon
(34) 971 17 3177
Dr. José Aurelio Castro Ocón
Departament
Telèfon
(34) 971 17 3153