Doctorat en Cognició i Evolució Humana

Any acadèmic 2025-26

Línies de recerca

Les línies de recerca d'aquest programa de doctorat són:

L1: Psicologia cognitiva aplicada

Recerca sobre fenòmens socials des de la perspectiva de la psicologia cognitiva. Els focus d'interès principals són les preferències estètiques, la psicologia moral i tots els processos socials i polítics que involucren les emocions, el judici i la presa de decisions.

L2: Pensament social i polític crític

Recerca sobre filosofia social i política des de la perspectiva de la teoria crítica. Els focus d'interès principals són els nous moviments socials i polítics i el pensament feminista.

L3: Conducta i salut

Recerca sobre els factors socials que incideixen en la salut. Els focus d'interès principals són la salut mental i la intervenció comunitària.

L4: Ètica aplicada

Recerca sobre problemes socials que plantegen nous reptes a l'ètica. Els focus d'interès principals són les fonts i les justificacions de les normes i les intuïcions morals, així com els problemes ètics emergents de la nostra època.

Competències generals i específiques

El doctorand aprofundirà i s’actualitzarà en la matèria seleccionada, a la vegada que anirà assolint les competències d'una certa autonomia en investigació, amb la idea que, a la llarga, desenvolupi la seva pròpia línia de recerca de forma independent, lligada a institucions públiques o privades.

L'objectiu del Programa de doctorat és la formació i titulació d'investigadors orientats cap a l'estudi de:

  • (i) l'estructura cognitiva i perceptiva humana, en particular les funcions superiors entre les que destaquen els trets únics en termes evolutius (autapomorfias) de comunicació lingüística, comportament moral i realització de judicis estètics (llenguatge, moral i estètica)
  • (ii) subjecta a circumstàncies individuals, en particular les alteracions degudes als estats emocionals, patologies i envelliment
  • (iii) i modelada per les dinàmiques socials que han anat conformant, a través de la Història, els grups en què s'insereixen les conductes dels individus.

Competèncias bàsiques

  • CB11 - Comprensió sistemàtica d'un camp d'estudi i mestratge de les habilitats i mètodes de recerca relacionats amb aquest camp.
  • CB12 - Capacitat per concebre, dissenyar o crear, implementar i adoptar un procés substancial d'investigació o creació.
  • CB13 - Capacitat per contribuir a l'expansió de les fronteres del coneixement a través de la recerca original.
  • CB14 - Capacitat per a realitzar una anàlisi crítica i d'avaluació i síntesi d'idees noves i complexes.
  • CB15 - Capacitat per comunicar-se amb la comunitat acadèmica i científica i amb la societat en general sobre els seus àmbits de coneixement en els modes i llengües que s'utilitzen habitualment en la seva comunitat científica internacional.
  • CB16 - Capacidad de fomentar, en contextos académicos y profesionales, el avance científico, tecnológico, social, artístico o cultural dentro de una sociedad basada en el conocimiento.
  • CB17 - Capacitat de fomentar la ciència oberta i la ciència ciutadana, de conformitat amb l'article 12 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, com a via per contribuir a la consideració del coneixement científic com un bé comú. Aquesta competència es valora mitjançant l'avaluació d'activitats transversals desenvolupades pel doctorand relacionades amb les diferents dimensions de la ciència oberta i la ciència ciutadana, així com per la capacitació adquirida en aquestes matèries en format de microcredencials o similar (d'acord amb l'aplicació del Reial decret 576/2023, de 4 de juliol).

Habilitats i capacitats personals

  • CA01 - Actuar en contextos on hi ha poca informació específica.
  • CA02 - Trobar les preguntes clau que han de ser contestades per resoldre un problema complex.
  • CA03 - Dissenyar, crear, desenvolupar i emprendre projectes nous i innovadors en el seu àmbit de coneixement.
  • CA04 - Treballar en equip i de forma autònoma en un context internacional o multidisciplinari.
  • CA05 - Integrar coneixements, tractar amb complexitat i emetre judicis amb informació limitada.
  • CA06 - Crítica i defensa intel·lectual de solucions.

Altres competències

  • OC01 - Comprendre que qualsevol activitat professional s'ha de dur a terme des del respecte als drets fonamentals, la promoció de la igualtat entre dones i homes, el principi d'accessibilitat universal i el disseny per a totes les persones, així com la protecció del medi ambient, i d'acord amb els valors propis d'una cultura de pau i de valors democràtics.

Requisits d'accés i d'admissió

Perfil d'ingrés recomanat

El perfil d'ingrés recomanat és el següent:

  • Formació de grau (o llicenciatura) en els àmbits de coneixement de les ciències socials (incloent-hi la psicologia) i de les arts i humanitats.
  • En el cas dels graduats, haver cursat un màster orientat a la recerca.
  • Motivació per investigar fenòmens i problemes socials des d'una perspectiva cognitiva en sentit ampli.

Accés

Les persones interessades a sol·licitar una plaça per cursar aquest programa de doctorat hauran de presentar la sol·licitud de preinscripció en els terminis i en el mode que per a cada curs estableixi l'Escola de Doctorat (EDUIB) de la UIB.

L'EDUIB comprovarà si la sol·licitud reuneix les condicions per a accedir al doctorat, d'acord amb el que es preveu a l'article 6 del Reial decret 99/2011, de 28 de gener, pel qual es regulen els ensenyaments oficials de doctorat.

Una vegada comprovat l'accés, l'EDUIB remetrà la sol·licitud a la comissió acadèmica de la titulació perquè en resolgui l'admissió.

Finalment, l'EDUIB publicarà el llistat dels alumnes admesos al doctorat i indicarà en quines dates ha de formalitzar la matrícula.

Aquest procediment es regirà per l'Acord normatiu del dia 24 de febrer de 2025, pel qual s'aprova el Reglament d'ordenació dels ensenyaments universitaris de doctorat de la Universitat de les Illes Balears, publicat al FOU número 585, de 28 de febrer de 2025, en desenvolupament de l'article 7 del Reial decret 99/2011, de 28 de gener, pel qual es regulen els ensenyaments oficials de doctorat.

Admissió

El procediment per a l'admissió és el següent:

  1. Per ser admès, el sol·licitant ha de presentar, juntament amb els documents que acrediten el compliment dels requisits d'accés, els següents:
    • resum o esborrany del seu projecte de tesi.
    • una proposta de direcció de tesi
    • el TFM (si no el té, alguna recerca que hagi dut a terme).
    • acreditació del nivell d'idioma d'impartició del programa.**
    Per poder presentar l'aval d'un possible director, l'EDUIB estableix el procediment següent:
    • Les persones interessades a cursar el programa hauran de presentar, en el moment de fer la preinscripció, el document que acrediti que disposen de l'aval esmentat. Aquest document es pot trobar al web (https://cep.uib.cat/digitalAssets/790/790374_plantilla_avaldirector_2025-26_ca.docx) i també es pot descarregar en el moment d'iniciar la preinscripció. Haurà d'estar degudament emplenat i signat pel possible futur director.
    • En aquesta plantilla s'haurà de fer constar el compromís de la persona proposada com a director en relació amb els aspectes següents:
      • La idoneïtat de la proposta de tesi respecte de les línies de recerca del programa.
      • La confirmació que compleix els requisits per ser director de tesi, és a dir, disposar d'un sexenni reconegut, o bé, en el cas de figures contractuals que no el puguin sol·licitar, acreditar mèrits equivalents segons els criteris establerts per l'ANECA en la seva àrea de coneixement.
      • Caldrà adjuntar-hi també el curriculum vitae de la persona avaladora.
    • En cas que la persona interessada tengui dubtes sobre com obtenir aquest aval, haurà de contactar amb la coordinació del programa, que l'assessorarà.
  2. En primer lloc, la comissió acadèmica valorarà si el treball final de màster (TFM) del sol·licitant acredita una formació inicial en recerca. A aquest efecte, es tendrà en compte si el màster cursat està orientat a la formació en recerca i si el TFM consisteix en una recerca personal i original. En el cas de sol·licitants que no hagin cursat un màster oficial, s'haurà d'acreditar que disposen de formació investigadora prèvia.
  3. Si el nombre de sol·licituds considerades idònies és inferior al nombre de places, s'acceptaran totes. En cas que el nombre de sol·licituds idònies sigui superior al de places disponibles, es prioritzaran en funció de l'expedient acadèmic dels estudis de màster, en el cas dels graduats, i de l'expedient acadèmic de la llicenciatura, en el cas dels llicenciats..

** Els idiomes requerits per poder cursar el programa de doctorat són el castellà i l'anglès.

Les persones candidates la llengua materna de les quals sigui diferent del castellà hauran d'acreditar, per ser admeses al programa de doctorat, un nivell de castellà equivalent o superior al B2 del Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprenentatge, ensenyament, avaluació (Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, 2002) del Consell d'Europa.

De la mateixa manera, les persones candidates la llengua materna de les quals sigui diferent de l'anglès hauran d'acreditar un nivell d'anglès equivalent o superior al B2 del mateix marc de referència.

Es considerarà acreditat el nivell B2 de castellà i/o d'anglès si es compleix alguna de les condicions següents:

  1. Aportar el certificat o diploma del nivell B2 del Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprenentatge, ensenyament, avaluació (Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, 2002), o un altre d'equivalent.
  2. Haver cursat estudis universitaris en la llengua indicada.
  3. Haver cursat estudis de secundària i batxillerat en la llengua indicada.

Informació de suport i orientació

La coordinació del programa recomana dur a terme una tutoria prèvia a la presentació de la sol·licitud, amb l'objectiu de valorar la idoneïtat del programa segons els interessos del candidat, així com per orientar-lo sobre amb qui contactar per obtenir l'aval de la proposta.

Tant la coordinació com la comissió acadèmica estan disponibles per resoldre dubtes i incidències que es puguin plantejar, i ofereixen suport i orientació al llarg del procés.

La comissió acadèmica resoldrà aquells casos en què, de manera justificada, es presenti una sol·licitud de canvi de director o de renúncia a la direcció.

La direcció i el seguiment de les activitats formatives del doctorand i de la seva tesi doctoral s'ajustaran als procediments per a doctorats de la UIB (RD99/2011), el Reglament d’ordenació dels ensenyaments universitaris de doctorat de la UIB (https://seu.uib.cat/fou/acord/15770/) i la memòria verificada del títol, que es pot consultar a l'apartat de Resultats. Els tràmits administratius i acadèmics que ha de fer l’estudiant durant el doctorat es poden consultar a la web de l’Escola de Doctorat de la UIB, a la secció de Tràmits: