Doctorat en Ecologia Marina

Any acadèmic 2023-24

Línies de recerca

Ecologia de la zona costanera: cicles biogeoquímics, estructura de xarxes tròfiques, dinàmica de poblacions, impactes antròpics

Les tesis emmarcades en aquesta línia inclouen un ventall de temàtiques com ara cicles biogeoquímics en la columna d'aigua, l'estudi d'hàbitats de macroalgues i fanerògames incloent-hi aspectes com la resposta al canvi climàtic, l'efecte d'espècies invasores, la fixació de nitrogen o l'ús de bioindicadors, així com l'anàlisi de l'impacte de la contaminació per plàstics a un nivell ecosistèmic i específic.

Biologia pesquera: dinàmica de poblacions marines explotades, biodiversitat, ecosistemes demersals, selectivitat d'arts

En el context d'aquesta línia de recerca es desenvolupen tesis doctorals dirigides per especialistes en biologia pesquera i gestió d'espècies explotades comercialment i en l'àmbit de la pesca recreativa, tenint en compte les diferents variables ambientals i molt especialment els efectes del canvi climàtic.

Competències generals i específiques

La realització de la tesi doctoral comporta un procés continu d'aprenentatge individual que, més enllà dels coneixements específics adquirits, atorga la capacitat de prendre decisions de manera analítica, objectiva i racional. Aquestes habilitats són de gran utilitat en el desenvolupament de la carrera científica i per al sector empresarial.

Els principals objectius del programa són:

  • Desenvolupar la capacitat investigadora, l'anàlisi crítica, la capacitat de síntesi.
  • Adquirir competències en el desenvolupament i gestió de projectes i col·laboracions científiques nacionals i internacionals.
  • Adquirir coneixements actualitzats de manera contínua durant el període d’elaboració de la tesi.
  • Generar destreses per produir publicacions científiques de qualitat.
  • Afavorir l'intercanvi de coneixements promovent estades en centres de recerca nacionals i estrangers.
  • Oferir un marc de col·laboració entre la UIB i les institucions que comparteixen l'Ecologia Marina com a objecte d'estudi per afavorir el desenvolupament de treballs de doctorat.
  • Generar coneixement i promoure’n la transferència a sectors no acadèmics.

Competències bàsiques

  • CB11 - Comprensió sistemàtica d'un camp d'estudi i mestratge de les habilitats i mètodes de recerca relacionats amb aquest camp.
  • CB12 - Capacitat per concebre, dissenyar o crear, implementar i adoptar un procés substancial d'investigació o creació.
  • CB13 - Capacitat per contribuir a l'expansió de les fronteres del coneixement a través de la recerca original.
  • CB14 - Capacitat per a realitzar una anàlisi crítica i d'avaluació i síntesi d'idees noves i complexes.
  • CB15 - Capacitat per comunicar-se amb la comunitat acadèmica i científica i amb la societat en general sobre els seus àmbits de coneixement en els modes i llengües que s'utilitzen habitualment en la seva comunitat científica internacional.
  • CB16 - Capacidad de fomentar, en contextos académicos y profesionales, el avance científico, tecnológico, social, artístico o cultural dentro de una sociedad basada en el conocimiento.

Habilitats i capacitats personals

  • CA01 - Actuar en contextos on hi ha poca informació específica.
  • CA02 - Trobar les preguntes clau que han de ser contestades per resoldre un problema complex.
  • CA03 - Dissenyar, crear, desenvolupar i emprendre projectes nous i innovadors en el seu àmbit de coneixement.
  • CA04 - Treballar en equip i de forma autònoma en un context internacional o multidisciplinari.
  • CA05 - Integrar coneixements, tractar amb complexitat i emetre judicis amb informació limitada.
  • CA06 - Crítica i defensa intel·lectual de solucions.

Requisits d'accés i d'admissió

El perfil d'ingrés recomanat per al programa de Doctorat en Ecologia Marina és el d'un llicenciat o graduat en Ciències (Biologia, Ciències de la Mar, Ciències Ambientals, Biotecnologia, Bioquímica, Física, Química, Geologia) que tingui un títol de màster universitari oficial en àrees relacionades amb l'Ecologia Marina.

A aquest efecte, i sense perjudici que el doctorand hagi realitzat altres estudis equivalents, el màster d'aquest tipus ofert per la UIB és el Màster Universitari en Ecologia Marina. En l'àmbit estatal, són màsters d'aquest tipus:

  • Màster Universitari en Biologia Marina (universitats de Vigo, la Corunya i Santiago de Compostel·la)
  • Màster Universitari en Ciències de la Mar: Oceanografia i Gestió del Medi Marí (Universitat de Barcelona)
  • Màster Universitari en Oceanografia (Universitat de Las Palmas)
  • Màster Universitari en Oceanografia (Universitat de Cadis)

Es requereix, com a mínim, un nivell d'anglès que permeti als estudiants la lectura de publicacions internacionals, l'escriptura d'articles internacionals, així com l'assistència i participació en congressos internacionals. No obstant això, es recomana un nivell mínim B2 o demostrar coneixements equivalents. En cas de no ser així, la CAD suggerirà fermament que se segueixin les activitats formatives transversals Communication skills in English: Written and Oral expression.

L'admissió dels alumnes de doctorat la durà a terme la Comissió Acadèmica del Programa de Doctorat, que, en cas que el nombre de preinscripcions superi el nombre de places disponibles, aplicarà com a criteris d'admissió els següents (ponderació):

  • L'expedient acadèmic de les titulacions prèvies de grau i postgrau (80%). La puntuació obtinguda en cadascuna de les assignatures es ponderarà sobre la base del nombre de crèdits de l'assignatura, independentment si són assignatures de grau (o llicenciatura o enginyeria) o de postgrau. S'utilitzarà l'escala de puntuació d'assignatures de 0 a 10, perquè es tracta d'un sistema de puntuació estès a la majoria de països i és fàcilment escalable a altres sistemes.
  • Valoració d'una declaració de motius que impulsen el doctorand a matricular-se en aquest programa de doctorat (10%). En aquest apartat es valorarà el grau de motivació, la claredat de l'exposició i la relació amb les línies de recerca que integren el programa.
  • Altres mèrits (10%). Es valoraran els mèrits acadèmics i científics que vagin més enllà de l'expedient acadèmic, com poden ser cursos d'especialització, historial de col·laboracions amb grups de recerca, publicacions, assistència a congressos i experiència professional.

Els estudiants que no tinguin una titulació adequada al perfil d'ingrés recomanat hauran de justificar-ho en la declaració d'objectius, la qual serà avaluada per la Comissió Acadèmica del Programa de Doctorat, que, si ho considera oportú, podrà sol·licitar una entrevista personal amb l'estudiant per aprovar d'admetre'l al programa.

Informació de suport i orientació

La comissió acadèmica del programa de doctorat assignarà un tutor per al sol·licitant (un cop sigui admès). El tutor serà un doctor amb experiència investigadora acreditada i que participa en el programa de doctorat. Dins dels sis mesos a partir de la primera inscripció, la comissió acadèmica del doctorat assignarà a cada estudiant un director de tesi, que pot o no ser el mateix que el tutor.

La direcció i el seguiment de les activitats formatives del doctorand i de la seva tesi doctoral s'ajustaran als procediments per a doctorats de la UIB (RD99/2011), el Reglament d’ordenació dels ensenyaments universitaris de doctorat de la UIB (https://seu.uib.cat/fou/acord/13084/) i la memòria verificada del títol, que es pot consultar a l'apartat de Resultats. Els tràmits administratius i acadèmics que ha de fer l’estudiant durant el doctorat es poden consultar a la web de l’Escola de Doctorat de la UIB, a la secció de Tràmits: