Doctorat en Química Teòrica i Modelització Computacional/ Theoretical Chemistry and Computational Modelling

Any acadèmic 2023-24

Línies de recerca

Bioquímica computacional - Línia del programa de doctorat a la UIB

La bioquímica computacional té l'objectiu de conèixer les principals característiques estructurals de les molècules biològiques, així com les interacciones que s'hi produeixen. Per aquest motiu, utilitza diverses tècniques, com les simulacions clàssiques de dinàmica molecular i de Montecarlo, simulacions de dinàmica molecular avançades (com, per exemple, ab initio Born-Oppenheimer MD, simulacions híbrid QM/MM o models mixtos QM/MM) i tècniques QSAR i docking, entre d'altres.

El coneixement d'aquestes tècniques implica entendre'n les bases teòriques, la capacitat d'aplicar-les a problemes reals, i conèixer les limitacions de cada tècnica per usar la més adient per donar resposta als problemes plantejats.

Aquestes tècniques són les que utilitzam a les línies pròpies d'investigació indicades a continuació: caracterització estructural i funcional de la glicació no enzimàtica de biomolècules; i estudi del mecanisme d'inhibició de la glicació de biomolècules.

Línies dels grups participants en el programa de doctorat

  • Química organometàl·lica computacional
  • Desenvolupament de mètodes de simulació en química
  • Estats excitats i fotoquímica
  • Estructura molecular i reactivitat química
  • Estudi de nous materials
  • Processos induïts per làsers
  • Sòlids i superfícies
  • Estudi de nous materials

Competències generals i específiques

El programa de doctorat en Química Teòrica i Modelització Computacional (Theoretical Chemistry and Computational Modelling) té com a objectiu final preparar investigadors líders en l'ús i en el desenvolupament dels mètodes de química teòrica, capaços de treballar àrees fonamentals de la química, física, ciència de materials, nanociència i bioquímica. Igualment, produir personal innovador en indústries farmacèutiques, petroquímiques, computacionals, o indústries de nous materials.

Els estudis de doctorat garanteixen, com a mínim, l'adquisició per part del doctorand de les competències bàsiques que figuren en el Marc espanyol de qualificacions per a l'educació superior: comprensió sistemàtica del camp d'estudi i domini de les seves habilitats i mètodes d'investigació; capacitat de concebre, dissenyar, posar en pràctica i adaptar un procés substancial d'investigació; capacitat de fer una anàlisi crítica i d'avaluació i síntesi d'idees noves i complexes, així com de comunicació amb la comunitat acadèmica i científica i amb la societat en general, sobre els seus àmbits de coneixement; i capacitat de fomentar, en contextos acadèmics i professionals, l'avenç científic, tecnològic, social, artístic o cultural en una societat fonamentada en el coneixement.

Requisits d'accés i d'admissió

Perfil d'ingrés

Es recomana que els estudiants que accedeixin al doctorat hagin cursat un grau en Química, Física, Ciències de Materials o àrees afins i que hagin realitzat almenys 60 crèdits del màster en Química Teòrica i Modelització Computacional (Theoretical Chemistry and Computational Modelling), el màster en Química Teòrica i Computacional o màsters de les àrees de Química, Física, Ciències de Materials, Bioquímica, o un altre del mateix nivell, amb un important contingut teòric i orientació investigadora.

En el període de recerca, és molt recomanable tenir una suficiència en llengua anglesa de nivell no inferior al B2.

En aquells casos en què la Comissió Acadèmica del programa de doctorat consideri que la formació prèvia del candidat no és suficient o no és adequada per accedir al programa de doctorat, podrà determinar que faci complements de formació específica. Estudiarà cada cas individualment.

Com a complements de formació, s'impartiran les assignatures obligatòries del primer any dels màsters esmentats, i no es podrà superar en cap cas un total de més de 20 crèdits. En particular, es consideraran alguna de les assignatures següents o equivalents: Fonaments Matemàtics de la Mecànica Quàntica; Mecànica Estadística i Aplicacions en Simulació; Mètodes de la Química Teòrica I; i Mètodes de la Química Teòrica II.

Aquestes assignatures es realitzaran després de l'admissió i matriculació al programa de doctorat i es podran seguir amb caràcter local o en cursos intensius organitzats de forma conjunta per les universitats participants.

Criteris d'admissió

Els estudiants que compleixen els requisits d'accés generals poden ser admesos al programa de doctorat. La Comissió Acadèmica del programa de doctorat en Química Teòrica i Modelització Computacional / Theoretical Chemistry and Computational Modelling analitzarà les sol·licituds d'admissió valorant-ne els aspectes i mèrits següents:

  • Les qualificacions obtingudes en el grau i/o màster realitzats (55%)
  • Les publicacions en revistes i comunicacions a congressos (15%)
  • Certificat de nivell d'anglès; mínim recomanat: B2 (10%)
  • Carta de referència de dos professors que no pertanyin al programa de doctorat i que hagin participat en la formació de l'estudiant (10%)
  • Altres mèrits rellevants acreditats (10%).

El programa de doctorat, d'acord amb les normatives existents en les universitats participants, preveu la realització d'estudis de doctorat a temps parcial. Els criteris i procediments d'admissió per a estudiants que opten per aquesta modalitat d'estudis seran exactament els mateixos que els dels estudiants a temps complet.

Per a més informació: Juan Frau Munar (juan.frau@uib.es).

Relació de convenis del programa de doctorat

Conveni de col·laboració entre les universitats participants per a l'organització i el desenvolupament dels ensenyaments conjunts conduents a l'obtenció del títol oficial de doctor o doctora.

Tipus de conveni: interuniversitari

Universitats Participants: Universitat Autònoma de Madrid, Universitat de Barcelona, Universitat de Cantàbria, Universitat Complutense de Madrid, Universitat d'Extremadura, Universitat de les Illes Balears, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat de Múrcia, Universitat d'Oviedo, Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea, Universitat de Sevilla, Universitat de València (Estudi General), i Universitat de Vigo.

Convenis i acords marc de la UIB. Cerca de convenis  .

Informació de suport i orientació

La comissió acadèmica del programa de doctorat assignarà un tutor per al sol·licitant (un cop sigui admès). El tutor serà un doctor amb experiència investigadora acreditada i que participa en el programa de doctorat. Dins dels sis mesos a partir de la primera inscripció, la comissió acadèmica del doctorat assignarà a cada estudiant un director de tesi, que pot o no ser el mateix que el tutor.

La direcció i el seguiment de les activitats formatives del doctorand i de la seva tesi doctoral s'ajustaran als procediments per a doctorats de la UIB (RD99/2011), el Reglament d’ordenació dels ensenyaments universitaris de doctorat de la UIB (https://seu.uib.cat/fou/acord/13084/) i la memòria verificada del títol, que es pot consultar a l'apartat de Resultats. Els tràmits administratius i acadèmics que ha de fer l’estudiant durant el doctorat es poden consultar a la web de l’Escola de Doctorat de la UIB, a la secció de Tràmits:

L'actual programa de doctorat en Química Teòrica i Modelització Computacional té l'origen al doctorat interuniversitari en Química Teòrica i Computacional que es va començar a impartir l'any acadèmic 1999-2000.

El 2009 va rebre la verificació positiva (resolució del 15 de juliol de 2009 i correcció del 14 d'octubre de 2009) el doctorat en Química Teòrica i Modelització Computacional. Suposa una modificació de l'anterior i s'adapta a la normativa actual (Reial decret 99/2011) i hi participaren les universitats següents: Autònoma de Madrid, Cantàbria, Complutense de Madrid, Extremadura, Granada, Illes Balears, Jaume I de Castelló, Múrcia, Oviedo, País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea, Santiago de Compostel·la, Sevilla, València i Vigo. Com a programa de doctorat interuniversitari, va rebre, el juliol de 2011, la menció cap a l'excel·lència per part de l'Agència Espanyola d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) amb una puntuació global ponderada de 96/100 (referència MEE2011-0153).

L'actual doctorat en Química Teòrica i Modelització Computacional/Theoretical Chemistry and Computational Modelling fou verificat el febrer de 2014 i inclou les universitats indicades anteriorment, amb l'excepció de Granada i Santiago de Compostel·la, i la incorporació de la Universitat de Barcelona. El juliol de 2022 es va obtenir la renovació de l'acreditació.